Tips til musikudstyr: Hvad har man brug for til et hjemmestudie?

Står du og skal til at bygge et hjemmestudie? Det er nok lidt overvældende, men det er helt sikkert også sjovt. Hvor skal man starte? Opnår man nogensinde en opsætning, som man er tilfreds med? Det gør man nok ikke. Man bliver nemlig afhængig, og det er let at købe flere ting hen ad vejen. Her kommer dog et par fif til, hvordan du kommer i gang.

Lydkort og mikrofon

Hvis man ønsker at optage egne instrumenter, eller har man egen vokal, så er der behov for en stærk mikrofon og et godt lydkort. Det er essentielt for at opnå en professionel lyd, og det er nærmest en videnskab at opnå. Popfilter og stander er desuden et must.

Det anbefales, at man søger godt rundt på nettet og lytter til optagelser af forskellige opsætninger. Mikrofoner har forskellige toner og kvaliteter, og det er vigtigt, at man træffer det rigtige valg. Her er der rigeligt med hjælp at hente.

Højttalere eller hovedtelefoner?

Man kan måske være i tvivl, når det handler om højttalere og hovedtelefoner. Finder man sig selv i en situation, hvor man helst ikke må støje i sin ejendom, så kan det være en idé at gå med hovedtelefoner til at starte med. Når så budgettet og studiets placering understøtter stærke studiehøjttalere, så kan man gå ned ad den vej senere hen.

Det er helt sikkert muligt at mixe sig frem til en professionel lyd med hovedtelefoner. Ens ører vil dog nok kræve lidt tid til at vænne sig til dem og deres tone. Det vil altid være at anbefale at mixe på højttalere.

Få styr på akustikken

Akustik er enormt vigtigt, når man selv skal optage med eget musikudstyr. Lydbølger rejser nemt gennem både store og små rum, og optager man vokaler, så vil der være refleksioner, som mikrofonen opfanger. Det kan have sin egen charme, men ønsker man at placere vokalen i samme rum som virtuelle instrumenter, når man mixer, så kan disse refleksioner distrahere. Her tilføjer man jo gerne egen rumklang. Når først optagelsen er der, så er det svært at fjerne dem og gøre det hele klarere. Der findes et stort udvalg af akustikpaneler, som man let sætter op på væggene i studiet.

Virtuelle musikinstrumenter

Er man på budget, og har man ikke adgang til alverdens musikudstyr, så bør man ikke lade det afholde en fra at opsætte et ordentligt studie. Der findes et hav af alternativer. I dag kan man jo nærmest have et helt orkester på sin computer. Teknologien er kommet langt, og der findes en lang række virksomheder, der specialiserer sig i at optage og genskabe realistiske, virtuelle alternativer. Det kræver selvfølgelig, at man lærer dem godt at kende, hvis man går efter realismen. Processen er dog ufattelig sjov.

Man kan også finde virtuelle guitarer fra studier som Ample Sound, der med lidt arbejdstid kommer nær realisme. Bruger man disse instrumenter som baggrundselementer, så er det ikke til at fange for den gængse lytter. Det er ikke din pengepung, der dikterer dit talent. Det er bare at starte. Alternativerne til opstartsfasen er der.